Újpest:
787-2637

Krisztinaváros:
 
201-0052

 

 

Ha támogatni kívánja az oldal fenntartását és fejlesztését, kattintson az Önt érdeklő hirdetésekre. Köszönjük!
 
Visszajelzését ide várjuk:
 
webmaster@mancsok.hu

Hirdetések

   

MANCSOK

  NYÚLTARTÓKNAK

ki tartson?

összeszoktatás

nevelés

takarmányozás

küllemápolás

egészségvédelem

tenyésztés

  KUTYATARTÓKNAK

  MACSKATARTÓKNAK

  GÖRÉNYTARTÓKNAK

  ÁLLATTENYÉSZTÉS

  EGÉSZSÉGVÉDELEM

  ELSŐSEGÉLY

  NEVELES

  TAKARMÁNYOZÁS

TARTALOM

(az itt kiválasztott témákra kattintva böngészhet tovább, majd használja a "vissza" menüpontot)

 

A tenyésztési folyamat elemei

előkészületek

vemhesítés

vemhesség

fialás

alomnevelés

elválasztás

A házinyúl tenyésztése

 

Közhelyszerűen hangzik annak a megállapításával kezdeni a házi nyulak tenyésztésének a bemutatását, hogy szaporák, mint a nyulak, pedig ez segít a leginkább rávilágítani arra, hogy miért ne fogjon senki sem nyúltenyésztésébe, akinek nem ez az életcélja. Könnyű a nyulakat szaporítani, ezért sokkal több születik, mint amennyire társállatként szükség van. Emellett a házi nyúl tenyésztése sem abból áll csupán, hogy összeengedjük a nőstényeket a bakokkal, aztán örvendezve figyeljük a fejleményeket. Az ilyen meggondolatlan próbálkozások gyakran vezetnek kudarchoz, hiszen a sikeres tenyésztői munkának számos olyan feltétele is van, amelyek hiányában nehézségek léphetnek fel. Olykor az is előfordul, hogy a meggondolatlanul belevágó nyúltartó elveszíti még az anyanyulát is. Ugyanakkor a tudatos és színvonalas nyúltenyésztés egy életre szóló elhivatottság.

A sikeres nyúltenyésztésnek sok előfeltétele van. Külön ketrecre van szükség minden nőstény és bak házi nyúl számára, emellett külön ketrecet kell biztosítani a különböző ivarú választott süldőnyulaknak is. Megfelelő épület és kifutó is kell. Ezért általában a legelső kérdés, amit végig kell gondolni, hogy van-e mindezek elhelyezésére lehetőség? Annak, aki lakásban él és tenyésztene, legalább egy különálló, csak erre a célra használt, lehetőleg nagyobb alapterületű szobára van szüksége. Sok lakásban az állattartási előírásokkal ütközik vagy egyszerűen nincs elég hely a nyulak tenyésztésére, ezért a legtöbben a házuk udvarán, egy megfelelő alapterületű, fűthető melléképületben tenyésztenek a nyulat. Ha rendelkezésre áll a terület, akkor tisztázni kell azt is, hogy van-e elegendő szabadidő és pénz a tenyésztésre, tudja-e majd ellenőrizni éjszaka is az anyákat és az almokat, és biztos-e abban, hogy el tudja majd adni a születendő utódokat? Vagyis számos kérdést kell előre tisztázni és sok feltételt kell előre biztosítani, mielőtt bárki nyúltenyésztésbe kezd.

Ma már legalább 80 elismert nyúlfajta létezik. A tenyésztői munka eredményeként jelentős méretkülönbségek és bizarr formák is kialakultak, mint az alig 1 kg-os hermelinnyúl, a 10 kg-ot meghaladó testtömegű óriás kosorrúak, vagy a bohókásan hosszú szőrű angóranyúl. Társállatként leginkább a törpe fajtákat és azok keverékeit tartják és tenyésztik.

A társállat házinyúl tenyésztését bemutató oldalainkon a baloldali és a vissza menüpontok segítségével böngészhet, vagy akár végig is olvashatja az egészet az alábbi link követésével:

 

UGRÁS A KÖVETKEZŐ RÉSZHEZ

 

Dr. Csikós Károly Miklós
állatorvos
Mancsok Állatorvosi Rendelő

 

© MANCSOK, 2017.